Piruetti

piruetti

– Kolme ja puoli, hihkaisi opettaja.
– Ei kun kaksi ja puoli, vastasi Miisu.
– Kyllä niitä kolme ja puoli oli, sen verran on minun silmäni harjaantunut.
– Vau!

Miisu pomppasi ilmaan. Joku nauroi Miisun singahdusta. Hyppy oli korkea, mutta Miisu päätti kuitenkin palata maan pinnalle. Hän kääntyi katsomaan itseään tanssisalin peilistä. Se täytti koko seinän ja heijasti kaikki aivan juuri päättyvän tanssitunnin osallistujat. Miisu oli nuorin. Vanhimmat aikuisbalettitunnilla kävijät olivat jo yli neljänkymmenen. Vuosi sitten, kun Miisu tuli ryhmään, häntä oli ujostuttanut sana aikuinen. Silloin hän oli vasta kuusitoista. Nyt jo seitsemäntoista. Keväällä kauden lopettaneen esityksen jälkeen Miisu oli tippa silmässä halannut aivan kaikki muut. Siinä he nyt taas olivat, eri kokoiset ja näköiset naiset eri värisissä tanssivaatteissaan. Vain Miisulla oli balettihame, tutu. Hän oli saanut sen keväällä syntymäpäivälahjaksi muilta naisilta. Kortissa oli lukenut: ”Kurssimme kuopuksella on erioikeus käyttää tutua.”

Miisu löysin itsensä peilistä. Hoikka. Kapeat käsivarret ja jalat. Ei enää luinen, ei enää sairaalloinen. Hoikka!

Nyt he treenasivat syyskauden loppunäytökseen. Aina harjoiteltiin näytökseen. Parasta oli se, että oli juuri tämä porukka naisia. Me. Harjoituksissa ei ollut muuta maailmaa kuin tämä lauma ja opettaja ja tanssi ja suuri peili. Syksyn kappale oli klassinen ja nopea. Miisu mietti, että täytyy kysyä opettajalta, että kenen kappale se on. Miisulla oli siinä oma pieni soolonsa. Soolossa piti neljännestahdin aikana ehtiä pyörähtämään kaksi ja puoli kertaa ympäri. Piruetti, sananakin jo haastava. Ja nyt opettaja väitti, että hän oli pyörähtänyt kolme ja puoli kertaa.

Kyllähän hän kotonakin treenasi. Potkaisi olohuoneen raidallisen räsymaton syrjään ja antoi mennä, milloin musiikin kanssa, milloin hiljaisuuden pyörittämänä.
– Levität sitten maton heti takaisin paikalleen, kun olet lopettanut tuon riehumisen, sanoi äiti ihan jokainen kerta. Ja meni parvekkeelle tupakalle ihan jokainen kerta.
– Joo, joo, laita ovi kii!

Ehkä olohuoneen nihkeä lattia oli vaatinut sen verran enemmän voimaa, että nyt samalla energialla mutta paremmalla permannolla Miisu oli pyörähtänyt lähes yliääninopeuteen piruetissaan.

Opettaja komensi balettiseurakunnan loppurituaaleihin. Miisu jäi tuijottamaan peilikuvaansa.
– Moi, hän sanoi peilille. – Ennen me taidettiin olla huonoissa väleissä. Nyt tykkään noista käsivarsista ja noista jaloista.
Peili vastasi vain kuvalla. Yksi kuva kertoo enemmän kuin seitsemäntoista vuotta.
Ja sitten tuli viha.
– Miksi sä valehtelit mulle niin kauan!
Jos vain olisi ollut kärkitossu. Ja sen kärki lyijyä. Miisu olisi potkaissut.

– Miisu, mikä sulla on hätänä?
Sanoi ope. Se, jonka viimeinen sana on kolme ja puoli.
Miisun käsi nousi kokeilemaan nutturaa. Se oli paikallaan. Juuri sellaisena, millaiseksi äiti sen sitten kuitenkin teki, kahden tupakan välissä.
– Ei mitään. Meinasin vaan rikkoa syyttömän peilin.

Ope tuli halaamaan. Ja sitten tunti oli loppu. Ensi torstaina taas. Naiset alkoivat valua kohti salon ovea, jossa oli kolme peiliä päällekkäin. Ennen kuin kukaan ehti ovelle, se aukeni. Sisään työntyi puna-valkoinen kypärä. Ja kypärän sisältä ääni kuin haudan takaa:
–  Miisu!
Se oli justiin se tyyppi, joka oli tullut hakemaan. Se jota poikaystäväksi kutsutaan.
– Mä pyörin kolme puoli!
– Ai ku sairaan hienoa!
Nuoren miehen käsi avasi kypärän visiirin ja sieltä syvältä se katsoi.
–   Mutta mitä se kolme ja puoli tarkoittaa.
Miisu pomppi, loikki, tanssi ovelle ohi kaikkien naisten. Ilmavirta hyväili käsivarsia ja jalkoja. Miisu täräytti koko valtavalla nyrkillään tuon hassun jätkän kypärää.
–   Se tarkoittaa sitä, että mä olen aika hyvä!
–   No sitten mä tarjoon sulle munkin. Vaikka tarjoisin mä muutenkin. Lähetään.
–   Lähetään. Kevytmoottoripyörällä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s